Preventie Baarmoederhalskanker

De diagnose baarmoederhalskanker wordt per jaar in Nederland bij 600 vrouwen gesteld. Om dit voor te kunnen zijn, zijn er in Nederland de volgende voorzorgen getroffen:

1. Vaccin tegen baarmoederhalskanker (nieuw, 2009, meisjes van(af) 12 jaar)

2. Oproepschema voor het maken van een uitstrijkje (vanaf 30 jaar)

toelichting:

1. Vaccin

Het Rijksvaccinatieprogramma is uitgebreid met het vaccin dat bescherming geeft voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. Allereerst betreft het een inhaalproject voor meisjes geboren in 1993 of later.
Meisjes geboren na 31 augustus 1997 krijgen de vaccins als ze 12 jaar worden.
Nadere informatie vindt u op de site van RIVM/rijksvaccinatieprogramma en de GGD; zij verzorgen de vaccinaties (3 stuks)

klik hier: Prik en bescherm (voor tieners)

klik hier: Rijksvaccinatieprogramma

klik hier: GGD IJsselland

2. Het uitstrijkje

 

Per januari 2017 is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker veranderd. Net als voorheen krijgen alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar eens per 5 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje. In het vernieuwde bevolkingsonderzoek wordt eerst gekeken of in het uitstrijkje Humaan Papillomavrius (HPV) aanwezig is. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Heeft u geen HPV? Dan heeft u vrijwel geen kans op baarmoederhalskanker. Als dit virus wel aanwezig is, wordt het uitstrijkje ook onderzocht op afwijkende cellen. Heeft u HPV en zijn er ook afwijkende cellen? Dan gaat u naar de gynaecoloog. Heeft u klachten, zoals bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies als u niet ongesteld bent? Maak een afspraak met uw huisarts, ook als u geen uitnodiging heeft voor het bevolkingsonderzoek.

Op Thuisarts.nl vindt u uitleg over het uitstrijkje, zoals

Ik ga een uitstrijkje laten maken 

Ik wil een zelfafnameset gebruiken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker 

Ik ga naar de gynaecoloog vanwege een afwijkend uitstrijkje.

Zodra u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek heeft ontvangen, kunt u een afspraak maken op het spreekuur.

Mocht u geen oproep hebben gekregen terwijl dit wel had gemoeten, dan kunt u contact opnemen met het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker Oost Nederland tel. nr. 088-1186200